Sonic logo

Sonic OS is een Debian Linux-based network operating system wat te gebruiken is op verschillende hardware platformen. Met Sonic kan je complexe netwerk omgevingen gemakkelijk implementeren en beheren.

Sonic is geboren als het Netwerk OS van Microsoft Azure. Niet veel later werd het mogelijk om Sonic OS ook te installeren op hardware switches. In deze markt is Sonic hard op weg om marktleider te worden. Sonic is te installeren op meer dan 100 hardware platformen. Dankzij Switch Abstraction Interface (SAI), is het mogelijk om Sonic op verschillende hardware leveranciers met verschillende ASIC’s en NPU’s te installeren.

Deze aanpak stelt u in staat te profiteren van de snelle innovatie op het gebied van silicon, CPU, voeding, poortdichtheid, optica en snelheid, terwijl uw investering in één uniforme softwareoplossing op meerdere platforms wordt behouden.

Naast dat Sonic een open Operating system is, heeft het ook nog een aantal handige features. Zo is Sonic opgebroken in verschillende containers. Alle onderdelen zijn in kleine containers op het operating system gezet. Dit maakt het erg gemakkelijk om Sonic te updaten. Ook kan de gebruiker nu zelf kiezen welke onderdelen ze wel of niet willen gebruiken en installeren.

Elke lijn met code kan een bug of fout bevatten dus waarom zou je deze op de switch hebben staan als je de functie toch niet gebruikt? In feite maakt Sonic het mogelijk om een switch op dezelfde manier te gebruiken als een server. Steeds meer nieuwe software applicaties worden geschreven door Sonic en de community. De functionaliteiten worden daardoor steeds verder uitgebreid en u kan zelf kiezen of u ze wil gebruiken.

Sonic is gemakkelijk te configureren en managen via de bekende (open) tools. Denk hierbij aan Jenkins, Ansible, Puppet en Chef. 

Sonic topology

Een aantal stichtingen zijn gelieerd aan Sonic. Lange tijd was het een project tussen Microsoft en Open Compute Project (OCP). Echter, is per april 2022 aangekondigd dat de Linux Foundation betrokken wordt bij de verdere ontwikkeling.

Vandaag de dag is Sonic een volwassen operating system voor datacenters en hosting omgevingen. Alle functionailteiten die u verwacht zitten in de software. Denk hierbij aan L2 en L3 functionaliteiten als VXLAN en BGP. Er zijn ook plannen om verder te groeien naar campus omgevingen. Deze ontwikkeling is te volgen op de website van Sonic.

Sonic is vrij te downloaden via hun Github pagina. Let er wel op dat er verschillende versies zijn per ASIC/switch vendor. Wanneer u niet weet welke u nodig heeft helpen wij u graag. Daarnaast is het ook mogelijk om Sonic te testen met Edge-Core Switches bij Distri X. Wanneer u geen zin heeft om zelf operating systems te installeren op de hardware, is het ook mogelijk om deze pre-installed af te nemen. Edge-Core en andere leveranciers bieden betaalde varianten van Sonic OS. Waarom zou u betalen voor een gratis software pakket? Met deze pakketten krijgt u verschillende aanvullende diensten zoals installatie, software update reminders en 24/7 support. Daarmee heeft u een adres voor zowel hardware als software problemen. 

Wilt u meer weten over Sonic OS of heeft u vragen? Bel 085-0204141 of mail naar info@distri-x.nl.