Veranderende licentiemodellen: Lust of last?

De laatste jaren zijn er een hoop veranderingen doorgevoerd bij verschillende leveranciers op het gebied van licenties. Vaak verpakt als een voordeeltje voor de klant (betaal niet voor functies die u niet nodig heeft). Klinkt als een mooi verhaal, maar vaak zit er wel een addertje onder het gras. Producten worden namelijk duurder over de totale gebruiksperiode.

Licenties zijn over twee assen veranderd. Aan de ene kant zijn licenties niet meer gericht op de schaalbaarheid van een product, maar op functionaliteiten. Daarnaast zijn de meeste licenties niet meer perpeptual beschikbaar maar af te nemen voor een periode van 1, 3 of 5 jaar. Welke problemen deze ontwikkelingen met zich meenemen, zetten we hieronder verder uiteen.

Schaalbaarheid versus functionaliteit:

Wat bedoelen we met schaalbaarheid en functionaliteit? Laten we het voorbeeld nemen van een campus switch. Vroeger kocht je een apparaat en in de datasheet stond welke functies werden ondersteund. Vaak werd dit omschreven als een L2, L2/L3 of L3 switch. De leverancier had 3 verschillende SKU’s voor 3 verschillende producten. Eventuele licenties die gingen over over het aantal poorten wat enabled was. Zo hadden switches vaak standaard 48 poorten, waarvan niet alle poorten enabled waren. Deze kon je later uitbreiden als je aan de limiet zat. Sporadisch waren er wel functionaliteit licenties. Bijvoorbeeld voor MPLS wat toentertijd een “luxeprotocol” was.

Tegenwoordig, is er vaak nog maar één hardware SKU. Aan deze SKU moet de software worden toegevoegd. Dit is net als in het oude model L2, L2/L3 en L3, vaak verpakt in een mooie naam zoals Premium, Advanced, Essentials, Advantage, etc. etc. etc. Dit is handig voor de leverancier want die hoeft nog maar 1 apparaat op voorraad te houden en op basis van de behoefte van de klant, wordt een licentie afgenomen voor de benodigde functionaliteiten.

Er zit echter wel een probleem aan dit model. Zo zijn functies niet altijd “logisch” verspreid tussen de verschillende levels waardoor je voor één functionaliteit, een softwarepakket moet afnemen waar je verder niets aan hebt. Ook zijn de functies vaak gecombineerd met een supportpakket, waar je misschien niet altijd behoefte aan hebt.

Perpeptual versus jaarlijkse licenties:

Daarnaast zijn de licenties grotendeels veranderd van perpeptual naar jaarlijks. Dit brengt een additioneel probleem met zich mee voor de gebruiker. Ja, de gebruiker betaald enkel voor de software zolang hij deze nodig heeft. Echter, wanneer de licentie is verlopen blijf je zitten met een box die waardeloos is. Deze kan je niet doorverkopen aan derden terwijl de hardware nog prima werkt. Slecht voor het milieu en de portemonnee.

Verschillende leveranciers willen niet samenwerken met refurb partijen waardoor het niet mogelijk is om via deze partijen een nieuwe licentie aan te schaffen. De hardware is namelijk geregistreerd op de eerste eindgebruiker en licenties voor een andere klant dezelfde hardware registreren is vaak een no go. Het wordt helemaal een probleem als je producten afneemt die uit een ander land komen. “Gelukkig” is er wel een alternatief. De leveranciers bieden steeds vaker zelf inruil en opkoop programma’s aan van hun eigen oude apparatuur. Hiermee verkleinen ze de kans dat je naar een andere leverancier overstap aanzienlijk.

Alternatieven?

De licentiemodellen spreken aan op het “only pay for what you need, and how long you need it” gevoel. Echter, is het vaak toch dat je meer betaald omdat de instap licentie toch net niet die functie heeft die je zoekt, of je wordt gedwongen om support af te nemen wat je wellicht helemaal niet wil. Daarnaast is de doorverkoopwaarde aanzienlijk lager, omdat de apparatuur zonder licentie minder kan.

Er zijn een aantal leveranciers die niet mee doen aan deze trend. We kennen niet alle licentiemodellen uit ons hoofd maar er zijn wel een aantal voorbeelden uit ons eigen portfolio te noemen. ADVA kent licenties maar deze zijn altijd perpeptual. Zo kan je een ADVA-switch kopen met 4x 1G poorten en basis laag 2 functionaliteiten die uit te bouwen is naar een 4x 10G apparaat met volledige laag 3 en MPLS-ondersteuning.

Daarnaast biedt Edge-Core een campus oplossing aan die ouderwets L2/3 of volledige L3 functionaliteiten heeft. Het enige flexibele wat je kan toevoegen aan deze oplossing is de supportvorm die je zoekt. Dit is een mooi alternatief voor producten zoals Cisco met zijn DNA-licentiering waar de TCO snel 1,5x hoger ligt. Met Edge-Core datacenter oplossingen ben je in staat om full BGP-routers te bouwen zonder aanvullende licenties. Iets wat bij concurrerende producten vrijwel onmogelijk is geworden.

Voorbeeld van veranderde softwarestructuur:

De Juniper MX204 is wellicht de meest gebruikte BGP-router in Nederland. Met zijn 400G troughput en 10G/100G poorten een van de best passende BGP-routers voor het Nederlandse segment. Een paar jaar geleden heeft Juniper het licentiemodel aangepast. Het oude model ging uit van 3 niveau’s:  BASE, R en IR. Hieronder kan u zien wat de verschillen zijn tussen de 3 niveaus. De add ons die je krijgt, zijn gebaseerd op schaal. Alle laag 2 en 3 functies zijn al enabled. Je krijgt meer VRF’s en meer routes al voldeed de BASE licentie aan een full BGP tabel (op moment van schrijven 944987 FIB routes).

Tegenwoordig heeft Juniper een ander systeem. De 443 pagina’s tellende Juniper licensing guide vertelt ons dat een BASE apparaat niet eens full BGP kan. Hiervoor heb je een Advanced of Premium software licenties nodig. Ook zijn de licenties nu subcriptions geworden in plaats van perpeptual licenties.

Natuurlijk zijn niet alle veranderingen slecht. De traditionele switch en router leveranciers voeren deze verandering door omdat ze zien dat we ooit enkel nog software van ze nodig hebben. Ze maken langzaamaan ook hun software beschikbaar op third party hardware platformen (al gaat deze ontwikkeling heel langzaam). Dit is een vergelijkbare trend als die we ooit hebben gezien bij servers. Wat vinden jullie van deze veranderingen? Laat het ons weten in de comments.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *